Svište sa nechali zlákať na sušienku

06.06.2008 Poprad

Tatranská Štrba 6. júna (TASR) - Prvých dvoch z piatich svišťov tatranských vrchovských, ktorých chcú ochrancovia prírody presťahovať zo Západných Tatier do Belianskych, kde vyhynuli, odchytili v Žiarskej doline a dnes ...
\"Chceme sa pokúsiť o reštitúciu piatich jedincov zo Západných do Belianskych Tatier a keď sa zámer podarí, v budúcom roku k nim pribudnú ďalšie. Skúsenosti s premiestnením zatiaľ nemáme, ale v minulosti asi pred 150 rokmi isté knieža vysadilo svište do oblasti Kráľovej hole. Sú tam doteraz. My máme zabezpečené elektrické ohradníky, aby sme ich ochránili pred predátormi, niekoľko týždňov tam budú spať naši strážcovia, \" uviedol pre TASR riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko.
Spresnil, že začiatkom týždňa inštalovali v Žiarskej doline v Západných Tatrách štyri nášľapné pasce, ktoré nepretržite monitorovali strážcovia prírody. \"Keďže sa nám spočiatku nedarilo, zmenili sme návnadu. Keď svište pohrdli jabĺčkami a mrkvou, ponúkli sme im sušienku. A podarilo sa. Vo štvrtok sa nechal zlákať prvý a dnes ďalší\".
V Belianskych Tatrách v minulosti žila početná kolónia svišťov. Posledného \"mohykána\" tam zaregistrovali ešte pred dvoma rokmi, no v súčasnosti tam už nezostali žiadne. Riaditeľ Správy TANAPu predpokladá, že svište v \"Beliankach\" mohli vyhubiť aj pytliaci.
Odchyteným jedincom ešte pred presťahovaním veterinár odobral vzorku krvi. Súčasťou Programu na záchranu svišťa vrchovského tatranského je aj analýza DNA, ktorá má potvrdiť genetickú odlišnosť medzi svišťom alpským a tatranským.
Majko dodal, že jedince odchytávajú na urbárskych pozemkoch v Západných Tatrách so súhlasom Poľovníckeho združenia Baranec a vypúšťajú v Belianskych Tatrách na pozemkoch mestá Spišská Belá.
 

Vyberte región